top of page

От: ‚Астрологични прозрения за духовния живот‘ на Дейн Ръдиар, 1979,

12 Зодиакални качества на духовния живот

7. Самообладание в любовта (Везни)

  Съществува склонност, особено сред идеалистични млади хора, да се поставя знак на равенство между духовност и любов. Любовта е светлината, която осветява ПЪТЯ, който индивида, отдал живота си на най-висши ценности, следва. Това е път, изпълнен с премеждия и измамни форми, запленяващи полу-истини и идеали, които замаскират желания на егото. Без светлината на любовта, ‚вървенето напред‘ наистина би било потискащо и би могло да води към тъмни пропасти; но не е любовта тази, която извървява пътя. Най-напред са нужни воля и кураж. Те сочат посоката, а по-късно мъдростта става водача, докато светлината приема формата на някой, който вече минал по пътя, от любов и състрадание изчаква онзи, който все още се бори, вместо да направи своята последна крачка към блажено извисяване.

  И все пак, не всяка любов е светлина. Колко много безумия и престъпления са били извършени в името на любовта! Колко ограничаващ, обсебващ и вредящ или унищожителен може да бъде влюбеният! Ето затова тук говоря за еднa рядка добродетел - ‚самообладание в любовта‘ – любов, която е дълбоко мирна, спокойна, неизискваща пламенни отзиви, такава любов, която остава непроменена, даже и да ѝ се отговаря с привидно безразличие и пренебрежение, което е истински дар, споделяне на това, което човек Е, много повече от това, което ПРИТЕЖАВА.

 ‚Самообладанието‘ предполага вътрешен мир и сигурност. Индивида е истински адекватен на всяка ситуация, тихо, но надеждно откликващ винаги, когато е нужен. Възможните плодове от любовта се пренасят на олтара на неговата отдаденост на най-висшата за придобиване ценност – наречете я Бог ако искате – получена за да бъде изгорена или като непотребен материал, или като тамян, внасящ богато, топло ухание в често така ужасната атмосфера на ежедневно човешко съществуване. Тази любов Е. Не е нужно човек да я придобива или да работи за нея. Тя представлява вътрешното излъчване на неговото собствено съществуване, готово да се влее във всеки, който би могъл да ОТКЛИКНЕ на нейните вибрации и да сподели нейния мир. Тя е лишена от его и незасегната от бури.

  Действително, това е една голяма мечта; и въпреки това, бихме могли да опитаме да я вплетем в нашето цялостно съществуване. Правейки това, бихме се издигнали до най-високия потенциал на знака на есенното равноденствие Везни.

Превод: Радилина Шанова, Лондон, 22/10/2016

Art by Maggie Taylor - https://maggietaylor.com/work/

bottom of page